Hvor høj skal en flagstang være?

Flagstang med dansk flag
Hvor høj skal en flagstang være?
Henrik Andersen
-
27/01/2023
-

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvor høj en flagstang skal være, før du sætter en op på din grund. Det gælder, uanset om der er tale om din sommerhusgrund eller i din private have. Det er desuden heller ikke ligegyldigt, hvilken type flagstang du vælger, hvis du vil overholde god skik. Læs mere her.

Højden på flagstangen bestemmes af huset

Hvis du gerne vil placere en flagstang med tilhørende flagline på din grund, er det en god idé, at du sætter dig ind i, hvilken højde flagstangen skal have. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilken flagstang du vælger, hvis du gerne vil efterleve de traditioner, som kendetegner brug af flagstang og flagning generelt i Danmark.

Først og fremmest er størrelsen på dit hus afgørende for, hvor stor din flagstang skal være. Flagstangen skal gerne være højere end både den øverste del af taget, men i princippet også beplantning på grunden. Hvis du har høje træer, bør du derfor gå efter en flagstang, som er højere, såfremt det er muligt.

Hvilken højde skal flagstangen have?

Når du skal investere i en flagstang, er det en god idé at vælge den på baggrund af husets størrelse. Hvis du har høje træer på grunden, bør du dog vælge en flagstang, som er højere, selvom det ikke altid er en mulighed. Bor du i et almindeligt parcelhus, bør din flagstang derfor være omkring 7-10 meter.

Som tommelfingerregel, bør du gå efter en flagstang, som er omkring to meter højere end dit hus, hvis du skal efterleve de skikke og traditioner, vi har i Danmark. Det afhænger dog også af, hvor du bor – og om der eksempelvis er tale om et fritidshus eller en kolonihave. Her er det nemlig andre regler, der gør sig gældende.

Sørg for at leve op til regler og traditioner

I Danmark har vi tradition for at flage, når der er fødselsdag, mærkedage, dåb og konfirmationer. Det er en tradition, som går i hæld fra generation til generation, og det er dermed også en af grundene til, at flagstangen til stadighed er fast inventar i villahaver, kolonihaveforeninger samt på sommerhusgrunde i hele landet.

Selvom der ikke er nogen egentlig lovgivning omkring brug af rektangulære flag, er der en række regler du bør overholde. Du bør eksempelvis være opmærksom på, at forskrifterne dikterer, hvilken type flag du må bruge i Danmark. Privatpersoner må ikke flage med andre nationers flag, medmindre de tilhører et land i Rigsfællesskabet samt nordiske flag.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!